Pe piata europeana unitatea de masura utilizata pentru calculul energiei rezultate in urma arderii gazelor naturale este kWh. In procesul de aliniere la standardele europene si de armonizare a unitatilor de masura, Romania adopta si ea exprimarea in kWh a consumului de gaze naturale. Avantajele masurarii gazelor in unitati de energie se regasesc in:
Gazele naturale care se consuma in Romania provin din productia nationala si de pe piata internationala. Aceste gaze au un continut energetic diferit in functie de calitatea lor, respectiv de puterea calorifica. In consecinta, ele pot fi clasificate in gaze cu continut energetic scazut si gaze cu continut energetic ridicat. Acest lucru inseamna ca pentru a incalzi aceeasi cantitate de apa, un consumator dintr-o zona a tarii cu gaze naturale cu continut energetic scazut, plateste pentru volumul de gaze naturale consumat mai mult decat un consumator dintr-o alta zona a tarii cu gaze naturale cu un continut energetic ridicat.
Pentru a inlatura aceste diferente, s-a dovedit necesar ca toti consumatorii sa plateasca energia pe care o primesc si nu volumul de gaze consumat. Incepand cu 01 ianuarie 2007, factura aferenta consumului de gaze indica in paralel, cu titlu informativ, volumul de gaze naturale consumate (mc), respectiv echivalentul in unitati de energie (kWh), pretul gazului natural fiind exprimat in lei/kWh.
Conversia volumului de gaze naturale in unitati de energie se face inmultind volumul (mc) cu puterea calorifica superioara conform formulei:
E = Vx Pcs
E – energia gazelor naturale ( kWh)
V – volumul masurat in conditii de referinta indicat de convertor sau, in absenta acestuia, de contor (mc)
PCs – puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta (kWh/ mc).
Puterea calorifica superioara a gazelor naturale indica energia totala degajata prin arderea completa, in aer, a unui metru cub de gaz natural. Aceasta se stabileste lunar in functie de structura surselor de gaze naturale din care se asigura consumul. Puterea calorifica superioara medie este egala cu 10.490,079 kWh/1000 mc .
Profilul zilnic de consum se calculeaza dupa urmatoarea formula : Profil zilnic = ((Consumul lunii anⁿ‾¹) / (nr. de zile ale lunii)) x factor de temperatura.
Acciza pe energia consumata
Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare introduce acciza pe gazele naturale consumate.
Pretul accizei este de:
Informatii despre valorile PCS in punctele de iesire din SNT https://www.cplconcordia.ro/wp-content/uploads/PCS_SITE.xlsx